Beleidsplan/ Actieplan 2024 van de Vereniging Bewoners Binnenstad Utrecht
Vastgesteld door de Raad van Toezicht VBBU op 27 maart 2024.
1. Lange termijn perspectief
De vereniging hoopt dat rond 2030 flinke stappen zijn gezet op twee belangrijke thema’s: luchtkwaliteit en geluidsoverlast. Met name de invoering van elektrisch vervoer moet het mogelijk maken de luchtkwaliteit in de binnenstad te verbeteren. Ook als de aangescherpte doelen van de WHO in 2030 nog niet geheel worden gehaald. Geluidsoverlast door verkeer zou ook moeten afnemen. De voorgenomen invoering van 30 km/uur helpt ook mee. Hoewel hier de verwachtingen wat minder hoog zijn want de elektrificatie veroorzaakt wel zwaardere vervoermiddelen.
2. Op basis van de statuten heeft de vereniging de volgende doelstelling:
De vereniging deelt informatie met de leden over ontwikkelingen op het gebied van ruimtelijke ordening, omgevingsrecht, woon- en leefklimaat en alles dat daartoe behoort en over voornemens en besluiten van de gemeente.
Actie: het is de bedoeling hier primair de website WWW.VBBU.NL voor te gebruiken. Daarnaast zullen specifieke bewoners worden geïnformeerd als er iets gaat spelen in hun buurt.
3. Ook uit de statuten:
De vereniging streeft naar een aangenaam en gezond woonklimaat voor de bewoners van de Binnenstad.
Actie: aandachtsgebieden zoals luchtverontreiniging en geluidsoverlast behoren tot de primaire taken van de vereniging. Ontwikkelingen worden gevolgd, standpunten bepaald en kenbaar gemaakt aan de gemeente.
4. De vereniging gaat uit van de opvattingen en behoeften van de bewoners van de Binnenstad.
Actie: we zijn van plan via de website maandelijks mini-enquêtes te houden en bij specifieke onderwerpen bredere onderzoeken.
5. De vereniging organiseert daartoe bijeenkomsten met de leden.
Actie: de vereniging organiseert tweemaal per jaar een Algemene Ledenvergadering. Naast formele punten is er ook een spreker over een verwant onderwerp en is er een ontspannen borrel na afloop.
6. De vereniging onderzoekt regelmatig wat er leeft onder de leden.
Actie: In de loop van 2024 willen we een netwerk opbouwen van contactpersonen in de verschillende wijken van de binnenstad.
7. Een afgevaardigde van de vereniging overlegt via de Alliantie met de Gemeente Utrecht en met andere gremia over het woon- en leefklimaat. Dit sluit niet uit dat een groep bewoners in een bepaalde wijk overlegt met de gemeente over hun eigen problematiek.
Actie: Hierover wordt gerapporteerd op de website.
8. De vereniging neemt actief deel aan werkgroepen.
Actie: Verschillende leden van de vereniging nemen deel aan de werkgroep over meer groen in de stad en de werkgroep over bereikbaarheid van de binnenstad. Deze werkgroepen vallen onder de Alliantie.
9. De vereniging wil (groepen van) actieve personen in de Binnenstad bijstaan met raad en daad.
Actie: Als personen zich wenden tot de vereniging bekijken we op welke wijze we hen kunnen helpen met hun problemen. Overleg met de gemeente kan daar onderdeel van zijn. Ook publiceren we de problemen op de website.
10. Prioriteiten in 2024
Actie: De vereniging richt zich in 2024 met name op de volgende onderwerpen:
- De matige luchtkwaliteit
- De geluidsdruk
- Oprukkend toerisme
- Overlast door horeca
- Betere handhaving
- De vergroening van de binnenstad (via Alliantie)
- De bereikbaarheid van de binnenstad (via Alliantie). De problematiek van het ongebreideld fietsparkeren speelt hierbij ook een rol.
11. De vereniging heeft goede politieke contacten.
Actie: Hiertoe wordt in 2024 structureel overlegd met de wijkwethouder en de politieke partijen.
12. De vereniging overlegt met andere partijen in de Binnenstad.
Actie: In 2024 zullen contacten worden gelegd met (groepen van) ondernemers, horeca en andere belangengroepen uit de binnenstad.
13. De vereniging heeft legitimiteit nodig.
Actie: De vereniging streeft voor 2024 naar 500 betalende leden. Daartoe wordt een wervende folder ontwikkeld die zowel digitaal als in print kan worden gebruikt.
14. De vereniging heeft een back office nodig.
Actie: Er wordt hard gewerkt aan het opzetten van zowel een ledenadministratie als een financiële administratie.
15. De vereniging heeft een Secretaris nodig.
Actie: Om de groei van de vereniging bij te kunnen houden is een coördinerend secretaris nodig. Er wordt een profiel en een functieomschrijving opgesteld. Bezien wordt hoe we hier aanvullende middelen voor kunnen krijgen.
16. Adviesraad Jongeren
Actie: in 2024 onderzoekt het Bestuur of er draagvlak is voor een VBBU-jongerenadviesraad. Deze kan tevens dienen als kweekvijver voor toekomstige RvT/Bestuursleden.
17. Communicatieplan
Actie: in 2024 stelt het bestuur een commissie communicatie in. Deze kijkt naar onze uitingen en bouwt onze aanwezigheid op de sociale media uit.
De VBBU ontvangt subsidie van het Initiatievenfonds en van het Wijkbureau van de gemeente Utrecht.